Laatste blog
Op de hoogte blijven?
Wij posten ook op LinkedIn Volg onsHoe ‘heurt’ het eigenlijk?
Wij begeleiden al jarenlang juristen naar een volgende carrièrestap, waarbij we ook echt van A tot Z betrokken zijn bij het sollicitatietraject en de kandidaten in iedere fase begeleiden. We weten wat werkt. En zien ook wat in ieder geval niet werkt. Een voorbeeld?
Voordat wij kandidaten voorstellen aan potentiële nieuwe werkgevers, hebben we een intensief gesprek met als doel in een beperkte tijd de kandidaat beter te leren kennen. Als de kandidaat drie koppen koffie en een wollig en onsamenhangend antwoord later eindigt met: ‘om het zo maar even te zeggen’, knijpen we elkaar wakker en weten we dat er werk aan de winkel is. Want solliciteren en jezelf presenteren op een aangename, duidelijke en bondige wijze blijkt vaak niet makkelijk en vergt voorbereiding en aandacht.
De succesfactoren op een rij
We zien veel juristen voorbij komen met de juiste papieren voor de functies bij onze opdrachtgevers. De potentie lijkt er te zijn. Maar solliciteren is niet iets dat je dagelijks doet en dus zien we veel dezelfde (al dan niet verborgen) gebreken bij de juristen die we begeleiden.
Waar letten we op en hoe kunnen wij je helpen?
- Het taalgebruik. Zowel in woord als schrift, want het stereotype is vaak waar. Veel juristen gaan in hun taalgebruik van wollig naar omslachtig en weer terug naar wollig. Dat terwijl de nieuwe werkgever de voorkeur geeft aan iemand die zich to-the-point en krachtig weet te uiten. In de dagelijkse gesprekken die wij voeren met juristen, geven we ook altijd feedback op de presentatie en maken we aandachtspunten bespreekbaar.
- De relevantie van de motivatie. In onze voorselectie vragen wij altijd om een eigen motivatie op papier te zetten. Als kandidaat word je zo gedwongen om goed te motiveren waarom je precies in een bepaalde sector, functie of bedrijf wilt werken. Het benadrukken van je intrinsieke motivatie vertaalt zich direct in een voordeel voor de werkgever. Kandidaten ervaren dit als een plezierig onderdeel van onze selectie en het heeft bovendien een positief effect in latere gesprekken met werkgevers. Daarnaast komen hiermee de ‘onjuiste voorstellingen’ naar boven, zoals de vooroordelen of de verwachtingen die men heeft over bepaalde sectoren.
- Transparantie. In onze gesprekken met kandidaten letten wij altijd op of een jurist zelf een nieuwe uitdaging zoekt of ook door ‘externe’ omstandigheden op zoek is naar een nieuwe uitdaging. De zogenaamde push- en pullfactoren zijn belangrijk om boven tafel te krijgen, want ze zijn tevens van grote invloed op de motivatie van kandidaten. Wees transparant, open en hou het verhaal dat je te vertellen hebt dicht bij jezelf. Dat kan betekenen dat blijkt dat je nog zoekende bent naar een duidelijke focus in je zoektocht. Dit is niet erg, maar dat straal je dan ook uit in een sollicitatiegesprek. Wij proberen altijd te zorgen dat eerst de juiste focus wordt gevonden en helder te krijgen wat jouw ‘unique selling points’ zijn.
- Voorbereiding. Het lijkt een no-brainer en een standaard ’dingetje’, maar de praktijk leert dat nog steeds niet iedereen zich grondig voorbereid. Opportunisme, onverschilligheid, zelfoverschatting? You name it. Goed voorbereiden = opvallen. Dus lees het jaarverslag van het bedrijf, kijk of er mensen zijn in je LinkedIn netwerk die gelinkt zijn met werknemers van het bedrijf en probeer op deze manier meer te weten te komen. Onderschat ook Wikipedia niet.
- Enthousiasme. Wat je uitstraalt, krijg je terug. Jouw lichaamstaal en energieniveau bepalen in grote mate het succes van een gesprek. Wij letten daarom ook op de snelheid en overtuigingskracht van jouw antwoorden. Daarbij helpt het je verhaal te richten op de die punten waar jouw passie ligt in je werk en waar je de meeste affiniteit mee hebt (soort bedrijven, mensen, sectoren), want daar ligt de kracht en energie die je meegeeft aan je verhaal.
Met onze persoonlijke benadering begeleiden wij als actieve sparringpartner kandidaten gedurende het gehele sollicitatietraject. Vanaf het eerste interview op kantoor tot aan het adviseren bij een salarisonderhandeling.
Desiree Mohrmann en Natascha Jonkers vormen samen SKOUT:
Het wervingsbureau dat vindt en verbindt.